Şia’nın temel görüşü nedir?
Şii otorite anlayışının temeli Hz. Ali ve onun soyundan gelen Hz. Ali’dir. Allah’ın onu Peygamber’den sonra İmamlık/devlet başkanı olarak atadığına inanılır. Bu anlayışa dayanarak, İmamları bir şekilde kutsallaştırdılar ve onları yalnızca Peygamberlerde bulunan bir özellik olan “günahsızlık” ile nitelendirdiler.
Şiiler neye inanır?
Şiiler, Hz. Ali’nin iktidara gelmesi gerektiğine inanır ve Ebu Bekir ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler, İmamların çizgisini takip eder ve bu İmamların Peygamber ve Tanrı tarafından seçildiğine inanırlar.
Şii ve Alevi aynı mı?
Nusayriler de 19. yüzyılın sonundan beri “Aleviler” adını kullanıyorlar. Suriye’de hala varlığını sürdüren Nusayriler, “Aleviler” adını kullansa da Şii İmamiyye’nin bir alt koludur. Ancak Kızılbaş ve Bektaşilik, “Anadolu Aleviliği” olarak da adlandırılır, Şiilerin bir alt kolu değildir.
Şia mezhebi neyi savunur?
İslam toplumunun laik ve dini liderliği Hz. Peygamber’den hemen sonradır. Ali ve oğluna ait olduğunu iddia edenlere “Şii” denilmiştir.
Sünni Şii farkı nedir?
Muhammed’in 632’deki ölümünden sonra, Sünniler olarak bilinen bir grup Müslüman, Muhammed’in İslam toplumunun halifesi olarak halefinin Ebu Bekir olması gerektiğine inanırken, Şiiler olarak bilinen ikinci bir grup Müslüman, halefinin Ali bin Ebu Talib olması gerektiğine inanıyordu. Muhammed’in 632’deki ölümünden sonra, Sünniler olarak bilinen bir grup Müslüman, Muhammed’in İslam toplumunun halifesi olarak halefinin Ebu Bekir olması gerektiğine inanırken, Şiiler olarak bilinen ikinci bir grup Müslüman, halefinin Ali bin Ebu Talib olması gerektiğine inanıyordu.
Şiiler namaz kılar mı?
Şiilikte namaz, üç vakitte toplanan beş vakit namaz şeklinde kılınır. Sabah iki rekat, öğle ve ikindi namazlarında dört rekat, akşam üç rekat ve akşam dört rekat olmak üzere toplam dört rekattan oluşur.
Şiiler Hz. Aişeyi neden sevmez?
Ayrıca, onun Muhammed’in karısı olarak rolünü gerektiği gibi yerine getirdiğine inanmıyorlar. Bazı Şii’lerin Hafsa ile birlikte Muhammed’e zehir verdiği ve bunun da onun ölümüne yol açtığı iddia ediliyor. Şii’ler ayrıca, Aisha’yı yaşamı boyunca sahip olduğu siyasi konum nedeniyle tartışmalı bir figür olarak görüyorlar.
Şiiler ramazanda oruç tutar mı?
Sünni ve Şii Müslümanlar Ramazan ayında oruç tutarlar. *Bektaşi/Alevilerin oruçları Muharrem matem orucu ve Hızır orucudur.
Şiiler Kur’an’da okur mu?
Şia, herhangi bir yazarın, yorumcunun veya anlatıcının hatalardan arınmış olabileceğine inanmaz. Bu nedenle Şia, hiçbir hadis kitabının eksiksiz ve hatalardan arınmış olduğunu düşünmez. Hatalardan arınmış tek kitap, Kur’an-ı Kerim’dir.
Şii mezhebi hak mı?
Diğer on ikinci ve yedinci inançların İslami olmadığına inanıyor. Şii bir mezhep olan Zeydi mezhebini Müslüman olarak görmelerine rağmen, bunun “gerçek” bir mezhep olmadığına inanıyorlar.
Şii ve Sünni evlenebilir mi?
Sünni fıkıh mezheplerine ve Şii Zeydiyye ve İsmailiyye fıkıh mezheplerine göre Hz. Peygamber daha önce izin verdiği mut’a evliliğini daha sonra yasakladı. Caferilere göre Hz. Peygamber tarafından verilen bu izin hiçbir şekilde yasak değildir.
Şiiler hacca gider mi?
Şii’ler de hac için Mekke’ye giderler. Tüm Müslümanların hem kıblesi hem de Kabe’si aynıdır. İstanbul’da Eyüp Sultan’ın türbesini ziyaret edenler hacı olmazlar, Hz. Zeyneb’in türbesini ziyaret edenler de hacı olmazlar.
Şii namazı kabul olur mu?
Şiiler elbette günlük beş vakit namazı kabul ederler. Ancak öğle namazı ile ikindi namazını, öğle vaktinin başlangıcı ile ikindi namazının sonu arasındaki zamanda birbiri ardına kılarak birleştirirler.
Şia hangi peygambere inanır?
– Şii bakış açısına göre Hz. Ali’nin vefatından sonra İslam’ın liderliğini üstlenmesi gereken kişinin Hz. Ali olduğu düşünülmektedir.
Şia Ehl-i Sünnet midir?
Peygamber’in sözleri ve fiilleri kastediliyorsa, o zaman Şiiler, Hariciler ve Mu’tezile de Ehl-i Sünnet sayılır. Çünkü onlar da Hz. Peygamber’i takip etmeye çalıştılar. Sünnet, sahabeyi taklit ve muhafazakârlık kastediliyorsa, o zaman Ehl-i Sünnet sadece Selefiyye’yi kapsar (Resâʾilü’l-ʿadl ve’t-tevḥîd, nâşirin Giriş, I, 62-63).
Şii inanç esasları nelerdir?
Şiiler, tehlike zamanlarında inancını gizlemenin ve saklamanın caiz olduğuna inanırlar. Sünnilerin aksine, muta evliliğinin (belirli bir süreyle sınırlı evlilik) dinen uygun (caiz) olduğuna inanırlar. Şiilere göre, bu Muhammed zamanında bile uygun kabul edilmiş ve Kuran’da teyit edilmiştir.
Şiilik kaç mezhebe ayrılır?
İslam Ümmeti içinde tarih boyunca gelişen başlıca Şii mezhepleri Zeydiyye, İmamiyye (Caferiyye), İsnaaseriyye olarak da bilinir ve İsmailiyye’dir. Bu üçü dışında Şiiler içindeki bazı aşırı mezhepler Ghāliyye veya Ghulāt başlığı altında sınıflandırılır.
Şii namazı kabul olur mu?
Şiiler elbette günlük beş vakit namazı kabul ederler. Ancak öğle namazı ile ikindi namazını, öğle vaktinin başlangıcı ile ikindi namazının sonu arasındaki zamanda birbiri ardına kılarak birleştirirler.
İran Hz Ömer’i neden sevmez?
Ömer’in en popüler valilerinden biriydi ve Hz. Ömer bin Sad’ın Ali’ye (ra) karşı isyanıydı. Hüseyin’in (ra) trajik şehitliği Şii halkı arasında Ömer ismine karşı bir nefrete neden oldu.