Akreditifte kaç taraf vardır?
Akreditif; Bu, bir bankanın (akreditif düzenleyen banka), akreditifte belirtilen koşullara uygun olarak belgelerin sunulması karşılığında alıcının (müşteri/ithalatçı) talimatı üzerine malları ödeme yükümlülüğüdür. Kısaca, akreditif şartlı bir banka garantisidir.
Kırmızı şartlı akreditif nedir?
Ön Ödemeli – Kırmızı Maddeli – Akreditif (Kırmızı Maddeli L/C): Kırmızı Maddeli L/C, satıcıya finansman sağlayan bir akreditif türüdür. Akreditif tutarının bir kısmının veya tamamının, alıcıya (ihracatçıya) sevkiyattan önce avans ödemesi olarak ödenmesine olanak tanır.
Teyitsiz akreditif nedir?
Onaylanmamış akreditif; Tavsiye eden bankanın ödemeden sorumlu olmadığı akreditif türüne onaylanmamış akreditif denir. Onaylamayan bir raporlama bankası; akreditifi ve değişikliklerini sunma veya kabul etme yükümlülüğü olmadan iletir.
Kesin akreditif nedir?
Bu akreditif, akreditif vadesinden önce lehtarın onayı olmadan değiştirilemez veya iptal edilemez. Akreditif lehtarı, bildiren bankaya belirtilen şartlara uygun belgeleri sunduğunda, akreditif açan banka, akreditifte öngörülen ödeme şekline göre belgelerin bedelinin kendisine ödeneceği konusunda kesin bir taahhütte bulunur.
Akreditif kaça ayrılır?
Akreditif çeşitleri; vadeli, peşin ve kabul kredili olmak üzere üçe ayrılır.
Akreditif 31D ne demek?
Akreditifin vadesinin dolduğu tarih (31D Vade sonu tarihi ve yeri), varsa akreditifin hesap ilişkisinin bulunduğu bankanın hangisi olduğu (51a Başvuru sahibi banka), akreditif yetkilisinin kim olduğu (50 Başvuru sahibi) ve akreditif lehtarının kim olduğu (59 Lehtar) öğrenilebilmektedir.
Yeşil akreditif nedir?
YEŞİL ŞARTLI L/C Kırmızı şartlı akreditife benzer şekilde, satıcıya nakit ödeme yapılmasına olanak tanır. Ancak, bu tür akreditifte, malların banka adına depolandığını ve verildiğini veya bankaya transfer edildiğini belirten bir depo makbuzu karşılığında bir ön ödeme veya ön ödeme yapılır.
Cayılabilir akreditif nedir?
Bunlar, lehtarın bildirimiyle veya bildirimsiz olarak herhangi bir zamanda iptal edilebilen akreditiflerdir. Geri alınamaz olduğu açıkça belirtilmeyen akreditifler, belirli bir vade tarihi olsa bile geri alınabilir.
Rotatif akreditif nedir?
Alıcı ve satıcı arasında devam eden bir satış sözleşmesi olduğunda dönen bir akreditif kullanılır. Her sevkiyat için ayrı bir akreditif açmak yerine, kararlaştırılan süre boyunca yapılacak tüm sevkiyatları kapsayan tek bir akreditif açılır.
Irrevocable akreditif nedir?
Bunlar, ihraç eden bankanın ve akreditif memurunun onayı olmadan vadesinden önce geri çekilemeyen, bozulamayan veya iptal edilemeyen akreditiflerdir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde akreditifin ihraç eden banka tarafından ödeneceği garanti edilir.
Akreditif 41A ne demek?
Kredinin 41A maddesinden bahsedildiğinde, kredi metnindeki 41A alanında yer alan bilgilerin doğru olduğu varsayılır. Bu alan, ödemeyi yapmaya yetkili bankanın hangisi olduğunu belirtir. Bu banka “Lehdar Banka” veya üçüncü taraf bir banka olabilir.
Transferable akreditif ne demek?
Lehtarın üçüncü bir tarafa devredebileceği bir akreditiftir. Aslında karşılıklı akreditifle aynı amaca hizmet eder. Transfer işlemi ilk akreditif talimatının prensip ve koşullarına uymalıdır.
Garantili akreditif nedir?
Bir akreditif, malların veya hizmetlerin satıcısına belirli bir tutarı ödemeyi taahhüt eden bir banka taahhüdüdür, malların yüklendiğini veya hizmetin verildiğini kanıtlayan öngörülen belgelerin belirtilen zaman dilimi içinde sunulması şartıyla. Kısaca, bir akreditif koşullu bir banka garantisidir.
Dönerli akreditif nedir?
Döner Akreditifler (Döngüsel L/C) Döner akreditifler, belirli koşullar altında, yeni bir akreditif açılması için bankaya başvurmaya gerek kalmadan, mevcut akreditifin otomatik olarak uzatılmasına olanak sağlayan akreditiflerdir.
Ack akreditif ne demek?
Akreditif açıldığında, dış ticaret işleminde ithalatçının, satış sözleşmesinde kararlaştırılan ihracatçıya karşı ödeme yükümlülüğünü yerine getirmesi için, genellikle ithalatçının bankasına verdiği talimatla, satıcıya geri dönülemez, koşullu ve bağımsız bir ödeme yükümlülüğü verilir.
Akreditif kimi korur?
Satıcı, akreditifte belirtilen şartları yerine getirmezse, banka (akreditif açan banka) ve dolayısıyla alıcı ödeme yapmakla yükümlü değildir. Bu açıdan değerlendirildiğinde; Akreditif, hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan bir ödeme yöntemidir. Hem alıcıyı hem de satıcıyı korur.
Akreditif Amiri kimdir?
Mal alım satımına dayalı akreditiflerde, genellikle ihracatçı şirketler akreditifin yararlanıcılarıdır. Anapara: Verilen talimatlarla yararlanıcının lehine bir akreditifin açılmasını sağlayan şirkettir. Mal alım satımına dayalı akreditiflerde, genellikle ithalatçı şirketler akreditifin düzenleyicisidir.
Kimler akreditif açabilir?
Akreditif, ithalatçının bankası tarafından ithalatçının bankasına verilen talimat üzerine açılır. Akreditif açıldıktan sonra, ithalatçı artık akreditifin doğrudan tarafı değildir ve akreditifi açan ihraç bankası, ilgili belgelerin sunulması üzerine akreditifin lehtarına ödeme yapmakla yükümlüdür.
Akreditif hangisi tarafından açılır?
UYGULAMA. 1- Alıcı ve satıcı sözleşme yaparlar. 2- Alıcı, bankasına akreditif açma talimatını verir. 3- Alıcının bankası (akreditif açan banka) akreditifi düzenler ve satıcının bankasına (aracı banka) iletir.